Werkwijze
Wij proberen hobbymatig af en toe een nestje fokken. Dit doen wij omdat wij zelf dan een pup aan willen houden uit de combinatie die we dan kiezen. Helaas kunnen wij niet alles zelf in huis nemen dus zoeken wij mensen/gezinnen om een pup uit te plaatsen.
Wanneer wij besluiten te gaan fokken kijken wij iets anders dan veel fokkers. Wij kiezen op karakter en gezondheid en daarna pas naar het uiterlijk. Wij gebruiken bij voorkeur alleen combinaties die minimaal getest zijn op L2-HGA, HC, HD, ED en PL (meer hierover vind je bij 'gezondheid'). Uiteraard zijn hier uitzonderingen op bijvoorbeeld bij een oudere of overleden reu. Dit heeft meerdere redenen. Uiteraard vinden wij het belangrijk om te weten of de honden waarmee wij fokken gezond zijn en er alles aan doen om gezonde pups te fokken. Daarnaast is het wettelijk verplicht. Iets wat veel fokkers niet weten of geen boodschap aan hebben.
Hierna kijken we wat we aan de teef willen verbeteren of verfijnen op karakter en uiterlijk. Maar wel zo dat we geen hoog inteelt percentage krijgen tussen combinaties. Hoe hoger het inteelt percentage is, hoe kleiner de genenpool word binnen de populatie in Nederland en hoe groter de kans op erfelijke aandoeningen. Wij doen dan ook ons best om zo laag mogelijk te blijven qua inteelt percentage. Dit doen we door onze eigen honden bij bijvoorbeeld Embark te testen. Maar een mooi begin is de stamboom uitpluizen en zorgen dat er niet dezelfde honden in de zichtbare stamboom(de eerste generaties) zitten.
Hoe verder?
Daarnaast overleggen wij met andere fokkers of onze verwachting realistisch is en hoe hun denken over de reu, de lijnen en de combinatie met het teefje. Ondanks dat we ons flink verdiepen, wat veel tijd in beslag neemt, zijn we nooit uitgeleerd en er is niets mis met advies vragen. En we hebben natuurlijk pas in 2018/2019 ons eerste nestje gefokt.
Socialisatie,
Wij doen ons best de pups aan veel dingen bloot te stellen. Zowel binnenshuis als buitenshuis door o.a. natuurlijke snacks, verschillende soorten voeding, verschillende ondergronden en genoeg speelgoed van verschillende texturen, kleuren, geluiden en materialen aan te bieden. Daarnaast zullen ze ritjes maken in de auto en maken ze kennis met onze andere honden en katten. Waar mogelijk zoeken we bijvoorbeeld ook de school,kermis of markt even op.
Wachtlijst,
Als wij een nestje fokken dan maken we, over t algemeen, pas openbaar bekend dat wij pups verwachten als de dracht bevestigd is door een echo. Tijdens de dracht ontvangen wij geen bezoek. Een dracht vraagt best veel van een teefje en we doen ons best dit zo rustig en ontspannen mogelijk te houden voor al onze honden. Maar wij werken wel met een wachtlijst. Mocht je interesse hebben in een pup van ons kunnen we je op de hoogte houden wanneer wij een nestje zullen plannen en kun je daarvoor vrijblijvend en kosteloos op de lijst komen als de klik van beide kanten goed is.
De pups,
Wij ontvangen pas bezoek voor de pups vanaf dat zij drie weken zijn. Dan zijn de pups ook de meest kwetsbare periode door. In principe zijn de bezoekmomenten wekelijks en alleen in het weekend. Dit omdat de zoogperiode ook voor de teef best pittig is en voor ons ook. Zo houden we de rust er een beetje in voor ons allemaal. De pups groeien op tussen onze andere honden en katten.
De pups vertrekken bij ons op de leeftijd van ongeveer 8 weken binnen Nederland. De pups zullen dan zijn gechipt door de Raad van Beheer en krijgen dan ook hun stamboom met DNA certificaat. Dit is meestal op 8 weken nog niet binnen. Maar die zullen wij bij jullie brengen zodra wij deze hebben.
Daarnaast zijn ze dan meerdere keren ontwormd zijn ze op 6 a 7 weken getitert en waar nodig gevaccineerd voor de DHP.
Titeren,
Wij titeren de pups ipv standaard vaccineren. In het kort betekend dit dat wij de pups laten testen op antistoffen. Vanuit mama krijgen pups namelijk antistoffen binnen voor de ziektes Distemper, Hepatitis en Parvo (waarvoor je vaccineert met de DHP cocktail). Die antistoffen kunnen tot wel 20+ weken bij de pups aanwezig zijn. Vaccineren voor dat de antistoffen weg zijn is belastend voor de pup en daarnaast nutteloos omdat je niet nog meer antistoffen op kan bouwen. Wij titeren dus de pups om te kunnen vaccineren wanneer de antistoffen op zijn. Om de kans op optimale bescherming met zo min mogelijk vaccinaties te vergroten! Ook onze volwassen honden worden getiterd om te zorgen dat ze optimaal beschermd zijn!
Wij verwachten van pupkopers dat zij doorgaan met titeren. Maar verplichten dit uiteraard niet.
Voor meer info kijk op www.vaccicheck.nl
Voeding,
Onze honden krijgen allemaal zowel KVV (vers vlees) als brokken gevoerd. Hiervoor hebben wij een voedingsadvies laten opstellen bij een voedingsspecialist. Daarnaast krijgen zowel onze volwassen honden als onze pups natuurlijke hondensnacks. Deze komen van BarkKing Hondensnacks.
Overige verzorging,
Onze honden worden getiterd dmv de Vaccicheck en waar nodig gevaccineerd. Wij geven geen preventieve ontworming en behandelingen tegen vlooien en teken alleen wanneer wij deze ontdekken op onze honden of katten.
Daarnaast gaan onze honden een paar keer per jaar op preventieve check bij Nanda van Velzen, dier chiropractie en fysiotherapie. En waar nodig zullen zij uiteraard behandeld worden. De titer testen laten we uitvoeren bij Linda Gielen van Praktijk voor Dierentandheelkunde Bergeijk, waar ook de pups hun gezondheidscheck en paspoortjes krijgen en waar we de gebitten van onze honden en katten laten controleren en behandelen waar nodig. Ook voor andere kleine dingen gaan wij vaak naar Linda. Wij kiezen voor Linda omdat zij een praktijk aan huis heeft wat net wat meer rust en tijd geeft voor bijvoorbeeld de puppycheck. Voor de gezondheidsonderzoeken zoals bijvoorbeeld HD-ED-PL ,dracht begeleiding, progesteron etc. gaan wij naar Dierenkliniek Den Heuvel.
Castratie/Sterilisatie,
Wij zijn in de basis tegen castratie. Waarin wij ook even willen benadrukken wat welke ingreep precies als betekenis heeft.
Bij castratie worden voortplantingsorganen verwijderd. Hiermee worden ook de hormonen grotendeels weggenomen.
Bij sterilisatie blijft de hond hormonaal gezien intact. De eileiders en zaadleiders worden hierbij onderbroken. Een teef blijft hierbij ook gewoon loops worden.
Helaas gebruiken de meeste dieren artsen de benamingen verkeerd en gebruiken zij sterilisatie voor vrouwlijke dieren en castratie voor mannelijke. Let hier dus goed op en vraag altijd wat er precies gedaan word!
Wij zijn van mening dat je niet gaat snijden in een gezonde hond en dat de risico's en ''bijwerkingen'' bij castratie erger zijn dan wat je probeert te voorkomen. Hierover meer in het kopje ''Castratie/Sterilisatie''
Ben jij van plan zonder medische noodzaak jouw Staffordshire Bull Terrier te laten castreren (reu of teef), zoek dan gerust verder naar een andere fokker.
Kun jij je vinden in hoe wij met onze honden omgaan en mocht je interesse hebben in een pup uit een van onze honden, neem dan gerust contact met ons op om te vragen wat onze planning is en of je eens langs kan komen voor een kennismaking. Uiteraard kan dit ook pas na dat de pups geboren zijn, maar dan kan het zijn dat er geen pups meer beschikbaar zijn.Mocht je interesse hebben in uitplaatsing/co-own voor een van onze pups, stuur ook dan gerust een berichtje!
Ter dekking
Wij bieden ook reutjes aan ter dekking, voor meer informatie klik op t kopje 'ter dekking'
Uitplaatsing:
Voor ieder nest zijn wij opzoek naar uitplaats adressen. Zodat wij de beschikking houden mbt show en fok over deze hondjes maar dat zij alle liefde en aandacht krijgen die ze verdienen. Wil je meer weten over het uitplaatsen of uitplaats adres worden?
Kijk onder het kopje ''uitplaatsing''of neem contact met ons op!